Hurtekant pioenen wandeling

Welkom op onze korte pioenen wandeling. We hopen dat u wat kan genieten van de bloemen die hier en daar hopelijk mooi staan te bloeien. Tijdens de volledige maand mei zou er altijd wel iets te zien moeten zijn. Als u het aangeduide pad volgt, dan mag u van zonsopgang tot zonsondergang tijdens de maand mei de pioenen bekijken.

Omdat we zelf niet in de mogelijkheid zijn om u persoonlijk een rondleiding te geven wegens te druk in deze periode, hebben we geprobeerd om via deze website iets meer info te geven. Op bepaalde plaatsen langs het pad staat een bord met een QR-code die met de smartphone gescand kan worden en u naar de juiste pagina brengt. U kan ook deze pagina openhouden en telkens de volgende pagina aanklikken.

Als u het plannetje bekijkt staat u nu onderaan rechts aan de straat en u kijkt uit op het pioenenveld. U mag direct naar links wandelen tot aan bordje nummer twee, maar we geven graag al wat meer algemene info over pioenen.

Er zijn twee grote groepen pioenen. Enerzijds de vaste planten en anderzijds de struiken. Wij telen alleen de vaste planten omdat alleen die als snijbloem bruikbaar zijn. De wilde pioensoorten komen alleen voor op het Noordelijk halfrond. Struikpioenen alleen in China, vaste plant pioenen hebben een ruimer gebied. Maar gemeenschappelijk is wel dat ze een koudeperiode nodig hebben. Gebieden waar de winter te warm is, daar groeien ze niet.

Na meerdere eeuwen selectie en kruisingen zijn er ondertussen al ettelijke duizenden cultivars geregistreerd, naast nog meer niet geregistreerde. De registratie van pioenen gebeurt door de American Peony Society en daar kunt u van allen een korte beschrijving bekijken en soms een foto. De meest geteelde pioenen zijn allemaal van de ‘lactiflora’ soort, die komen oorspronkelijk uit China en geven meerdere bloemen per steel. Er is heel veel mee veredeld (vooral in Frankrijk) eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Deze cultivars maken het leeuwendeel uit van de tegenwoordig als snijbloem geteelde pioenen. Bekende cultivars zijn ‘Sarah Bernhardt’, ‘Duchesse de Nemours’, ‘Dr. Alexander Fleming’, ‘Karl Rosenfield’ en ‘Shirley Temple’.

Het veld waar u nu naar kijkt bestaat uit de soorten ‘Miss America’ (halfdubbel wit), met ernaast ‘Amalia Olson’ (dubbel wit). De witte soorten zijn de pioenen die meestal erg aangenaam ruiken, dus grijp uw kans als er staan te bloeien… Iets verder vindt u de roze ‘The Fawn’. Een Fawn is een jong hertenkalfje, die hebben vlekjes op hun huid en ook deze pioen heeft bloemblaadjes die eigenlijk gevuld zijn met heel veel kleine roze vlekjes. Daarnaast staat een kleine hoeveel van de rode ‘Old Faithful’, dat is een laat bloeiende hybride pioen die slechts één bloem per steel geeft. De andere net vernoemde cultivars zijn allemaal ‘Lactiflora’ en die geven dus meerdere bloemen per steel. De zijknopjes worden echter verwijderd zodat de hoofdknop groter kan groeien. Als laatste staan de witte Madame Claude Tain en de laat bloeiende witte Elsa Sass.

© 2024 Hurtekant.com

Contacteer ons!

Stuur ons een e-mail, vergeet je eigen e-mail adres niet in te vullen zodat we kunnen antwoorden!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?