Veredeling pioenen

We veredelen sinds 2009 ook onze eigen pioenen. Dat is een langdurig proces waarbij het tot 20 jaar duurt vooraleer de resultaten commercieel beschikbaar zijn.

Het doel van de veredeling is natuurlijk andere en/of betere cultivars introduceren dan hetgeen al bestaat. We richten ons daarbij vooral op pioenen die geschikt zijn als snijbloem, vroegbloeiend en dubbel. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook gezond zijn en over een behoorlijke natuurlijke weerstand tegen ziekten en plagen beschikken. Er zijn enkele selecties waar we al wat aantallen van hebben en die verder vermeerderd worden.

Op deze pagina kunt u onze reeds geregistreerde cultivars bekijken naast enkele selecties die nog wat verder getest worden. Sommige zijn enkel bedoeld als snijbloem, terwijl andere (ook) als tuinplant een toekomst hebben volgens ons. Bij sommige cultivars gebeurt de vermeerdering ook via weefselkweek waardoor deze een aantal jaar eerder beschikbaar moeten komen. Voor een aantal is ook Europees kwekersrecht aangevraagd.

Wij telen enkel kleinschalig en willen dit graag zo houden. Daarom zijn we bereid samen te werken met enkele goede grotere kwekers die deze cultivars verder willen vermeerderen zodat ze ruim en betaalbaar beschikbaar komen voor snijbloemenkwekers of tuincentra. De handel in deze cultivars, licentie- en commissieopvolging gebeurt voorlopig via het bemiddelingsbureau R2 Flowers (Richard Jong) in Nederland en u kan daar informeren indien gewenst. Aan dat bemiddelingsbureau is ook een showtuin verbonden waar enkele van onze cultivars al staan, maar ook ontelbare andere nieuwigheden van andere veredelaars zodat u ter plekke kan vergelijken.

Mieke Bral

Mieke Bral is geselecteerd omdat deze cultivar knoppen heeft die altijd openen op de vaas, ook wanneer ze onrijp geplukt worden.

Mieke Bral was onze eerste officiële registratie bij de American Peony Society. Dit is een lactiflora-cultivar met meerdere knoppen en als moeder Carl G. Klehm, vader is onbekend. Het is een pioen die normaal groeit en veel stelen kan geven. Onderaan de steel zijn er niet zoveel bladeren, maar door de voldoende lengte van de stelen blijft er toch voldoende staan na het snijden. De stelen zijn voldoende stevig om rechtop te blijven op de vaas, als tuinplant kan ze licht doorbuigen wanneer er water in de open bloem blijft staan. De grote knoppen zijn zuiver wit en openen naar dubbele sterk geurende bloemen. De knoppen zijn mooi gesloten en beschermd tegen regen, de bloemvorm is roosvormig. De bloeiperiode is bij de vroege lactiflora’s, ongeveer met Miss America. Het grote pluspunt bij deze cultivar is dat deze altijd openkomt, ook al is deze eigenlijk wat te rauw gesneden. In deze is ze dus wat vergelijkbaar met Duchesse de Nemours, maar Mieke Bral heeft veel grotere knoppen en bloemen. Ook de zijknoppen komen open op de vaas. Het lijkt ons dus een ideale snijbloem omdat ze geen last heeft van de twee meest aangehaalde problemen bij pioenen: de stelen zijn stevig genoeg en ze komen altijd open.

-Duchesse de Nemours komt ook zo goed open, maar heeft veel kleinere knoppen en bloemen die niet zo mooi gevormd zijn.
-Bowl of Cream heeft grotere knoppen, maar ze komen niet zo goed open als Mieke Bral en bovendien levert Bowl of Cream in meer Noordelijke gebieden minder stelen. Daarnaast geurt Bowl of Cream ook behoorlijk onaangenaam.
-Madame Claude Tain heeft ook grotere knoppen, maar de stelen zijn veel slapper en de knoppen komen heel erg moeilijk of niet open.

Groeisnelheid en gevoeligheid aan schimmels is gemiddeld. Als tuinplant is ze niet echt geschikt wegens het ontbreken van blad beneden aan de steel en omdat de open bloemen bij regenweer toch ietwat gaan doorhangen. Het belangrijkste aandachtspunt is misschien wel dat ze heel vroeg door de grond breken in het voorjaar. Vanuit het oogpunt van onkruidbestrijding, bemesting of plaagbestrijding moet daar dan natuurlijk wel rekening mee gehouden worden.

2024: Extreem vroeg gestart met groeien, eerder dan Coral Charm en Coral Sunset. Extreem natte omstandigheden niet bevorderlijk, vergelijkbaar met andere lactiflora cultivars met behoorlijk wat botrytisschade. De weefselkweekplantjes kwamen nog vroeger boven de grond, eerste week januari, daar wel enig verlies door het continue slechte regenachtige weer en schimmelvorming. Weefselkweekplantjes best eerst een seizoen verder op kisten in de kas vooraleer naar buiten te verplaatsen.

Mieke Bral wordt vermeerderd via weefselkweek en de eerste plantjes komen waarschijnlijk 2024 en volgende jaren beschikbaar. Die zijn voorlopig enkel bedoeld als uitgangsmateriaal voor verdere vermeerdering zodat er snel voldoende aanbod is aan prijzen waarmee bloemenkwekers wel kunnen werken. Er is Europees Kwekersrecht aangevraagd voor deze cultivar en deze kan dus enkel met onze toestemming vermeerderd worden. U kunt deze cultivar ook bekijken op de showtuin van R2 Flowers.

Christine Carrette

Pioen Christine Carrette

Christine Carrette heeft extreem stevige stelen en fantastisch mooi gevormde heel grote bloemen.

Christine Carrette is het resultaat van de kruising Old Faithful x Kathy’s Touch. Deze pioen erfde de stevige stelen van Old Faithful, maar in een eerder magentaroze kleur dat zeer attractief is. De knoppen zijn mooi gesloten, in tegenstelling tot die van haar beide ouders. De bloeiperiode is laat voor een hybride pioen, vergelijkbaar met Old Faithful. Er zijn geen zijknoppen. De bloemen openen naar een buitengewoon mooie roosvorm waarbij de bloemblaadjes symmetrisch geplaatst zijn en golvend. Door de golvende bloemvorm lijkt de bloem heel erg dubbel, hoewel het aantal bloemblaadjes niet uitzonderlijk groot is. De bloemen ‘sluiten’ zich wat in het veld als het avond wordt. Net zoals Old Faithful duurt het een aantal jaar vooraleer de uiteindelijke hoogte bereikt wordt. De meest volwassen plant die we hadden, haalde 80 cm hoogte. Kwalitatief mogelijks wel de beste pioen die we hebben en waarschijnlijk ook de mooiste.

De soort wordt nog geregistreerd en Europees kwekersrecht aangevraagd. Ze is ook in vermeerdering via weefselkweek.

-Best Man heeft een beetje een vergelijkbaar kleur, maar de bloemvorm is minder mooi en de knop- en bloemgrootte is veel minder indrukwekkend.

Erg gezond. De lengte van 80 cm maakt dat het een twijfelgeval is als snijbloem. Het kan wel, er is blad tot beneden de steel, maar er is niet veel marge en het duurt een aantal jaar vooraleer die lengte bereikt wordt. Als tuinplant zien we geen tekortkomingen. De groei is zoals bij Old Faithful, grote gezonde wortels, maar ze zijn niet zo makkelijk te splitsen en de vermeerdering is dus maar gemiddeld.

2024: Heel erg nat jaar met heel veel schade in alle pioenen. Deze soort veel minder schade omdat deze veel later start met groeien en een groot deel van het allerslechtste weer dus heeft gemist.

Christine Carrette wordt vermeerderd via weefselkweek, maar dat proces is maar net opgestart. Voor 2027 verwachten we niet dat er iets van aangeboden kan worden, tenzij u zelf bereid bent met verse weefselkweekplantjes te werken. U kan deze plant de volgende jaren wel al bekijken op de showtuin van R2 flowers.

Kato Hurtekant

Kato Hurtekant (voorheen ‘Pale Rozella’) is een bleekroze mutant uit Rozella. Extreem stevige stelen, grote bloemen, veel stelen.

Al enige jaren terug vonden we een plant van Rozella met enkele stelen waarop bleekroze bloemen stonden ipv de normale donkerroze. We hebben getracht de mutatie af te splitsen van de rest van de plant. Dat is grotendeels gelukt, slechts extreem sporadisch blijkt er nog een donker bloemblaadje aanwezig te zijn. Bij volgende splitsingen wordt verder getracht het restant te verwijderen. Deze cultivar hebben we voorlopig ‘Pale Rozella’ genoemd in afwachting van een betere naam. De kwaliteiten van Rozella zijn bekend: heel erg stevige stelen, hoge productie, grote knoppen en bloemen die goed openen. De cultivar is laatbloeiend en gezien het mooie bleekroze kleur een grote verbetering tov Sarah Bernhardt.

-Sarah Bernhardt heeft een vergelijkbaar kleur en knopgrootte. Maar Pale Rozella heeft veel steviger stelen en komt veel beter open. Productie is van beide heel hoog.
-Angel Cheeks heeft ook een vergelijkbaar kleur, maar er is een gele ‘band’ onderin de bloem terwijl ook de bloemvorm ‘bolvormig’ is en niet roosvormig zoals Pale Rozella. Daarnaast is Angel Cheeks ook veel korter.
-Dinner Plate en Pillow Talk geven veel minder stelen.

De selectie is zowat 95% zuiver bleekroze, maar we proberen eerst nog de resterende 5% te verwijderen vooraleer weefselkweek op te starten.

2024: Bloei en zuiverheid niet te beoordelen als gevolg van schade door onkruidbestrijding. Komt laat boven de grond en in heel erg jong stadium nog gevoelig voor deze onkruidbestrijding. Geen schade qua groei, maar nauwelijks bloemen erdoor en ietwat beschadigd blad. De paar knoppen en bloemen wel eraan heel mooi en wanneer net open perfect vergelijkbaar qua kleur met Sarah Bernhardt. Behoudt zijn roze kleur op de vaas.

Nog maar een beperkt aantal planten. Niet voor 2028.

Forever Yours

Forever Yours heeft een mooi zacht lilaroze kleur en valt ook op door het uitzonderlijk mooie blad.

Forever Yours is het resultaat van de kruising Pink Vanguard x Lavender Baby. Het bijzonder mooie lilaroze kleur is afkomstig van de wilde soort Paeonia coriacea die voor een deel in haar genen aanwezig is. Ze groeit erg goed, levert veel stelen en bloeit vroeg. De knoppen zijn niet zo heel groot, de bloemen zijn gemiddeld qua grootte en halfdubbel, ze geuren aangenaam. Naast het heel mooie kleur valt vooral het bijzonder blad op. Dat is samengesteld uit een heel groot aantal kleine deelblaadjes die enigszins overlappen. Dat maakt dat deze cultivar gedurende het hele seizoen aantrekkelijk is in de tuin. Als snijbloem is deze ongeschikt, de laatste tien centimeter van de steel onder de knop is niet zo heel stevig tot aan de bloei, erna wel. Aangezien de bloemen niet zo heel zwaar zijn, blijven ze toch mooi recht op de plant staan en is er geen ondersteuning nodig.

De cultivar is geregistreerd bij de American Peony Society. Er is voorlopig geen kwekersrecht aangevraagd. Ze is bedoeld als liefhebbersplant voor in de tuin en is voor ons veeleer een ‘extraatje’.

-In dit kleur lilaroze is er eigenlijk geen vergelijkbare (half)dubbele cultivar voor zover we weten.

Groeit goed, maar gevoelig aan te natte grond (zoals de meeste pioenen).

2024: Eerste jaar na splitsen. Ziet er goed uit, nog klein natuurlijk.

We verwachten niet dat dit een ‘groot’ soort zal worden, veeleer iets apart. 2025 zijn de eerste kleine aantallen waarschijnlijk te koop.

#(OF x KT) 002 Red

Een dubbel rode pioen die zijn kleur behoudt en met heel stevige stelen.

Van de kruising Old Faithful x Kathy’s Touch hebben we deze mooie rode roosvormige pioen. De stevigheid is geërfd van Old Faithful, maar de knoppen zijn gesloten en het kleur vervaagt niet in de zon zoals bij deze laatste. Blad tot beneden aan de grond. Het kleur is iets bleker dan bij Old Faithful. Het is nog een jonge selectie, maar eigenlijk zien we er geen gebreken aan.

-Old Faithful, maar die is donkerder van kleur en vervaagt naar donkerroze.
-Command Performance, Many Happy Returns, Christmas Velvet zijn allemaal bolvormig ipv roosvormig qua bloem, bovendien zijn ze allen erg gevoelig aan phytophthora.
-Red Charm is donkerder qua kleur, maar is korter en komt veel sneller open met een matige houdbaarheid
-Karl Rosenfield, Kansas, Peter Brand en alle andere rode lactiflora’s hebben zijknoppen en missen het echt ‘rode’ kleur

Erg jonge selectie om veel over te zeggen. De wortels lijken op die van Old Faithful, dus waarschijnlijk is de vermeerdering ook maar gemiddeld.

2024: eerste jaar na splitsen, klein, gezond.

Nog maar een beperkt aantal planten. Niet voor 2028.

#(Big Jhonny x open)001 Pink

Vroeg- en rijkbloeiende hybride in een mooi bleekroze kleur.

Deze hybride selectie heeft als moeder Big Jhonny, vader onbekend. Ze bloeit heel vroeg, voor Red Charm en heeft lange stelen die voldoende stevig zijn om de takken rechtop te houden. De bloemen komen van mooie ronde grote knoppen en leveren mooie bleekroze roosvormige bloemen. Heel erg productief en heel gezond en snelgroeiend. Het bijzondere aan deze hybride is ook wel dat er zijknoppen aanwezig zijn.

-Sarah Bernhardt, maar die bloeit veel later
-Pink Vanguard, Salmon Dream, Blushing Princess bloeien ook zo vroeg, maar geen enkele is zo productief of dubbel als deze

Nog niet echt iets opgemerkt in de korte periode sinds selectie.

2024: Eerste jaar na splitsen, ziet er goed uit.

Nog maar enkele planten, zeker niet voor 2028.

#(The Fawn x open)002

Bijzonder gekleurde bloemen op heel stevige stelen.

Uit The Fawn verkregen we deze pioen die de heel stevige stelen heeft geërfd. De knoppen zijn heel fel en onregelmatig rood gevlamd en gestreept en erg aantrekkelijk. De bloemen komen roosvormig open en in de zon verkleuren ze naar wit, op de vaas behouden ze de mooiere tweekleurige aanblik.

-Candy Stripe, maar die is klein van knop en slap van steel
-Raspberry Clown, maar daar is de bloemvorm niet echt mooi

Een matige groeier en niet zo heel productief.

2024: Heel nat jaar, heel nadelig voor deze ook. Nog minder stelen dan anders. Wordt waarschijnlijk niks op termijn.

Nog maar een beperkt aantal planten. 2026 waarschijnlijk de eerste beschikbaar.

#(Dreamtime x Mieke Bral)Thijs001

Heel erg vroeg, heel erg grote knoppen op heel stevige stelen.
Update 2024: knoppen blijken gevoelig te zijn aan botrytis. Ook geregeld open knoppen. Enkel bruikbaar beschut of onder plastic.

Uit een moeilijke kruising van Dreamtime x Mieke Bral komt deze jonge selectie. Heel erg mooi en gezond blad op heel stevige stelen. Heel vroeg bloeiend. Heel grote zuiver witte knoppen. Deze selectie erfde de goede eigenschap van Mieke Bral om heel goed te openen, dus ook de zijknoppen openen op de vaas. Heel grote bloemen.

-Bowl of Cream heeft vergelijkbare grote knoppen, maar bloeit pas drie weken later.

Hoewel de bloemvorm roosvormig en goed gevuld is, moet toch gezegd worden dat de bloemblaadjes maar matig symmetrisch geplaatst zijn. Ook werden het eerste jaar een paar ‘open’ knoppen gezien, latere jaren voorlopig niet meer.

2024: Tweede jaar na splitsen. Niet zo heel hoog aantal stelen, wel stevig, vroeg en grote knoppen. Helaas: lelijke knoppen ten gevolge van heel natte winter en voorjaar. Soms open, soms bruine randen bloemblaadjes of schutbladeren. Enkel nog bruikbaar voor serres, droge klimaten of verder mee veredelen.

Nog maar enkele planten, zeker niet voor 2028.

#(BBY x PVBM003)001 Wit

Heel grote knoppen en bloemen.

Vanilla Schapp’s en PVBM003 zijn de ouders van deze mooie selectie. Heel erg groeikrachtig en vermeerdert snel. Heel erg gezond ook. De knoppen zijn qua grootte vergelijkbaar met Coral Sunset, net zoals de bloemen. Bloeit na (Dreamtime x Mieke Bral), maar nog steeds voor Red Charm.

De stevigheid moet nog verder beoordeeld worden bij meer volwassen planten. Als snijbloem waarschijnlijk wel goed genoeg.

2024: Tweede jaar na splitsen, 7-8 stelen, heel mooie knoppen, heel gezond. Ziet er heel goed uit. Stevigheid ok.

Nog maar een beperkt aantal planten. Niet voor 2028.

#(PVBM F2 003)Pink Kato

Heel erg mooie bloemen op stevige stelen.

Een F2 van Pink Vanguard x Buoy Master. Deze selectie geeft zeer mooie knoppen en bloemen op een ietwat kortere plant.

-Pink Vanguard, maar die is niet zo dubbel

Mogelijk ziekgevoelig, wordt nog verder uitgetest de volgende jaren.

2024: redelijk, nog wat klein en niet zo snel gegroeid.

Nog maar enkele planten, zeker niet voor 2030.

© 2024 Hurtekant.com

Contacteer ons!

Stuur ons een e-mail, vergeet je eigen e-mail adres niet in te vullen zodat we kunnen antwoorden!

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?